Oikea maila oikeaan tarkoitukseen
Pallon lentokaaren hallinnan yksinkertaisuus
1/2 ja 3/4 wedgen mittakontrolli
Tavoitteeliseen harjoitteluun, ohjelmassa käsitellään myös henkisiä voimavaroja sekä ajatustyön merkitystä hyvään kierrokseen.
Yksityistunnit talvikaudella 2021 alkaen 65€ sis. lyöntipaikan Planmeca Golf Areenassa.
Ryhmäharjoittelu sopii erinomaisesti kaveri- tai työporukalle - pyydä tarjous!
Talvikaudella 2021 lähiopetus järjestetään Planmeca Golf Areenalla Helsinkin Vuosaaressa.
Wedgen bounce-luku saattaa aiheuttaa paljon hämmennystä ja turhaa pohdintaa. Mikä bounce sopii minulle, miten se vaikuttaa omaan pelaamiseen ja mikä bounce edes on?
Lyhyesti ja ytimekkäästi avattuna bounce on lavan pohjan etureunan ja takareunan välinen kulma asteissa mitattuna. Tämä sama kohta koskettaa maata myös jokaisessa lyönnissä, joten sen optimaalinen toiminta sekä hyödyntäminen on onnistuneen wedgelyönnin ja puhtaan osuman avaintekijöitä. Mitä suurempi bounce mailassa on, sitä enemmän lavan alaosan etureuna on ilmassa alkuasennossa ja päinvastoin pienempi bounce tuo etureunaa lähemmäksi maan pintaa.
Jos kerran pieni bounce tuo lavan etureunan lähemmäs maata ja suurempi vie sitä kauemmas, eikö kaikkien kannattaisi pelata mahdollisimman pienellä bouncella?
Ei.
Legendaarinen Titleistin wedgesuunnittelija Bob Vokey on todennut bouncen olevan pelaajan paras ystävä tarjoamalla helpotusta ja anteeksiantavuutta wedgepeliin. Mistä sitten tietää minkä suuruinen bounce sopii juuri omaan swingiin?
Matalaksi bounceksi luokitellaan yleensä alle kuuden asteen bouncella olevat wedget. Tällaiset wedged soveltuvat parhaiten todella koville alustoille, sekä karkeahiekkaisiin taikka koviin bunkkereihin. Swingityypiltään matalan bouncen wedget sopivat loivasti palloon tuleville, enemmän sweeppaavalla tyylillä lyöville. Yleensä tällaisen pelaajan divotit ovat todella pieniä, jos niitä syntyy ollenkaan.
Keskisuuri bounce haarukoidaan yleensä johonkin 7-10 asteen väliin ja on bounceista monikäyttöisin. Mid-bounce wedget toimivat parhaiten kiinteästä alustasta aina jo hieman pehmeämpään. Huippupelaajat suosivat keskiarvollisesti tällaisia wedgejä griinin ympäristössä, koska bounce mahdollistaa todella monipuolisen lyöntivalikoiman ja mahdollistavat tarkan pituus- sekä korkeuskontrollin lyönneissä. Keskisuuren bouncen wedget sopivat lähes kaikille swingityypeille, mutta parhaan tuloksen saa neutraalilla lyönnillä ja maltillisella alastulokulmalla (attack angle).
Suureksi bounceksi voidaan lukea kaikki 10:n asteen ylittävät bouncet. Nämä wedget ovat luonnollisesti suunniteltu matalan bouncen vastakohtiin, eli pehmeille alustoille ja bunkkereihin. Nämäö wedged toimivat pehmeissä olosuhteissa huomattavasti paremmin kuin matalan bouncen wedget juuri tuon alussa mainitun lavan etureunan korkeuden takia. Koska etureuna on maasta ilmassa, ei se uppoa maahan taikka hiekkaan lähellekkään niin helposti kuin esimerkiksi 6:n asteen boucella oleva wedge. Koska wedget ovat rakenteeltaan täysin erilaisia matalan bouncen wedgeihin nähden, on niiden suosima swingikin täysin päinvastainen. Korkean bouncen wedgejä suositellaan yleisesti “digger”- tyyppiselle swingaajalle, eli divottia lähtee maasta reilusti ja mailan tulokulma palloon (attack angle) on todella jyrkkä. Korkean bouncen wedget tuottavat yleensä paljon alakierrettä antaen lisää kontrollia lähipeliin.
Kuten kaikissä golfin osa-alueissa, ei bouncen valinnassa ole mitään ohjekirjaa minkä mukaan ne tulee valita. Edellä esitetyt seikat on hyvä ottaa huomioon wedgejä valitessa, mutta tässäkin tapauksessa pelaajan tuntemukset ja oma lyöntivalikoima määrittää suurilta osin minkälaista bouncea kannattaa ottaa kentälle mukaan. Kuten aikasemmin varsien fittauksen osalta todettiin että käynti ammattilaisen luona kannattaa, samaa voidaan todeta wedgejen kohdalla. Välineasiantuntijat pystyvät nopeasti kartoittamaan pelaajan tarpeeseen sopivat wedget, joita sitten aletaan kokeilemaan ja hienosäätämään.